Sziasztok!
Tegnap elkészült a második vegán nemkolbászom (első ITT), ami ráadásul igazán finom is lett. Nyilván nem olyan, mint az igazi kolbász, de nem is az a cél részemről, hanem az, hogy valamit tudjak szendvicsbe tenni is. :) Őszintén szólva, próbáltam már többféle bolti gabonakolbászt, de nem olcsók, ráadásul mivel egyedül fogyasztom, minden alkalommal hamarabb romlott meg, minthogy elfogyott volna, túl fűszeres, stb... Ezért kezdtem el magam megcsinálni.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A legelső lépésként kimértem a hajdinát egy tálkában és nagyon alaposan átmostam, majd a 3 g olajon megpirítottam. Közben a többi gabonát/magot is kimértem a sárgaborsó kivételével, de ezek már egy tálkába mentek, a len- és szezámmaggal együtt, átmostam őket, a sárgaborsót is. Tudom, hogy ez most olyan macerásnak hangzik, de a hajdinát pirítva kell, a sárgaborsót meg sokkal tovább kel főzni. Szóval amikor a hajdina megpirult, a többit is beleöntöm egy jó adag vízzel és puhára főzöm, illetve egy másik edényben ugyanezt teszem a sárgaborsóval is. Amikor megfőtt, leöntöm róluk a vizet, átöblítem hideg vízzel, hogy ne legyen forró, majd mindet egy tálba teszem és szépen sorban hozzáadom a többi hozzávalót is, majd nagyon alaposan összedolgozom. Amikor összeállt, két részre szedem és egy sütőpapírral bélelt tepsiben kolbászt formát csinálok belőle és 150 fokra állított sütőbe teszem, és kb másfél órán át szikkasztom úgy, hogy közben ránézek, és hol 100, hol 150 fokra kapcsolom, figyelve az állagot, hogy és azt hogy se ne égjen meg, se ne maradjon nyers. Ez leginkább sütő-függő, ezért nem tudok pontos perceket és fokot írni, viszont tényleg érdemes 10-15 percenként ránézni, és akár forgatni is időnként, hogy szépen egyenletesen szikkadjon. Amikor kinézetre is jónak tűnik és ujjal megnyomva sem nyomódik be, akkor kiveszem, tányérra teszem és megvárom, hogy kihűljön. Nekem melegen nem igazán ízlett, hogy őszinte legyek, de amint kihűlt, nagyon finomnak éreztem, és szerintem pl melegszendvicsen vagy pizzán is jó lesz, majd ki is próbálom.
Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot!
Tegnap elkészült a második vegán nemkolbászom (első ITT), ami ráadásul igazán finom is lett. Nyilván nem olyan, mint az igazi kolbász, de nem is az a cél részemről, hanem az, hogy valamit tudjak szendvicsbe tenni is. :) Őszintén szólva, próbáltam már többféle bolti gabonakolbászt, de nem olcsók, ráadásul mivel egyedül fogyasztom, minden alkalommal hamarabb romlott meg, minthogy elfogyott volna, túl fűszeres, stb... Ezért kezdtem el magam megcsinálni.
Hozzávalók:
- 10 g köles
- 10 g vöröslencse
- 10 g hajdina
- 10 g sárgaborsó
- 3 g olaj
- 1 g lenmag
- 1 g szezámmag
- 5 g útifű maghéj
- 3 g só
- 2 g fokhagymapor
- 1 g fűszerpaprika
- 15 g búzasikér
- 10 g olaj
- 15 g rizsliszt
- 15 g liszt (általános búzaliszt)
- 5 g csicseriborsó liszt
Elkészítés:
A legelső lépésként kimértem a hajdinát egy tálkában és nagyon alaposan átmostam, majd a 3 g olajon megpirítottam. Közben a többi gabonát/magot is kimértem a sárgaborsó kivételével, de ezek már egy tálkába mentek, a len- és szezámmaggal együtt, átmostam őket, a sárgaborsót is. Tudom, hogy ez most olyan macerásnak hangzik, de a hajdinát pirítva kell, a sárgaborsót meg sokkal tovább kel főzni. Szóval amikor a hajdina megpirult, a többit is beleöntöm egy jó adag vízzel és puhára főzöm, illetve egy másik edényben ugyanezt teszem a sárgaborsóval is. Amikor megfőtt, leöntöm róluk a vizet, átöblítem hideg vízzel, hogy ne legyen forró, majd mindet egy tálba teszem és szépen sorban hozzáadom a többi hozzávalót is, majd nagyon alaposan összedolgozom. Amikor összeállt, két részre szedem és egy sütőpapírral bélelt tepsiben kolbászt formát csinálok belőle és 150 fokra állított sütőbe teszem, és kb másfél órán át szikkasztom úgy, hogy közben ránézek, és hol 100, hol 150 fokra kapcsolom, figyelve az állagot, hogy és azt hogy se ne égjen meg, se ne maradjon nyers. Ez leginkább sütő-függő, ezért nem tudok pontos perceket és fokot írni, viszont tényleg érdemes 10-15 percenként ránézni, és akár forgatni is időnként, hogy szépen egyenletesen szikkadjon. Amikor kinézetre is jónak tűnik és ujjal megnyomva sem nyomódik be, akkor kiveszem, tányérra teszem és megvárom, hogy kihűljön. Nekem melegen nem igazán ízlett, hogy őszinte legyek, de amint kihűlt, nagyon finomnak éreztem, és szerintem pl melegszendvicsen vagy pizzán is jó lesz, majd ki is próbálom.
Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése