Vegán szaloncukor - mákos, diós és mandulás

Sziasztok!


Annyira nem járt át a karácsony szelleme kari előtt, hogy nem is nagyon törtem magamat - pláne annak fényében, hogy sütni nem tudok lassan 3 hónapja, mivel a költözés alatt nem volt rá lehetőségem, most meg sajna a biztosíték nem bírja a sütőmet... :(


Szóval, a nyafizás után, a karácsony utáni első napon, vagyis december 27-én úgy keltem fel, hogy csak kellene valamit csináljak... Így végül a Raffaello golyók és a Raffaello tekercs elkészítése után (igen, ez nálam kattanás :D ) végül csináltam vegán szaloncukit is. Megannyi recept jött szembe velem december elején és közepén, többet el is mentettem, mondván, hogy majd szépen magam ízlésére szabom. Vettem is formát még december első felében, végül hirtelen felindulásból teljesen mást csináltam, nem a receptek alapján és nem is a formával.. :D Szóval ezt láthatjátok most.


Hozzávalók az alaphoz:

- 250 g darált keksz

- 1 doboz Vegart mascarone jellegű krém

- 50 g vegán margarin


A fentieket egy nagyobb tálba teszem, jó alaposan összekeverem és 3 részre osztom, 3 külön tálkába teszem és a lentieket külön-külön hozzájuk adom.


A mákoshoz:

- 10 g darált mák

- 10 ml Tokaj Spirit Macaron likőr (vagy bármi más, akár növényi tej is jó lehet)

A dióshoz:

- 50 g édes diós töltelék

A manduláshoz:

- 20 g őrölt mandula

- 10 g mandulaaroma

Plusz:

- 1 tábla tortabevonó étcsoki

- kb 1 ek. olaj

- sütőpapír a csomagoláshoz



Ezután egyesével kis (én 15 grammokat) halmokat szedek és amennyire lehet, szaloncukor/henger formákat csinálok belőlük. Amikor mind kész lett, vízgőz felett megolvasztom a csokit egy evőlanál olajjal. Villa segítségével óvatosan, egyesével a csokiba mártom a kis hengereket, majd sütőpapíron (lehetőség szerint rácsra téve) hagyom dermedni. Én erre az időre a spejzba tettem, de gondolom hűtőben is tökéletesen működik a dolog. Amíg a szaloncukin a csokimáz szilárdul, sütőpapírból kb 8x12 cm-es téglalapokat vágok, ezeke csomagolom a kész szaloncukrokat, és kész. Őszintén szólva én vettem direkt külön erre a célra csomagolópapírt is, de végül nem álltam neki még ezzel is szorakozni, így maradtak "üresen" a sütőpapírok. A belsejükről sajna nem készült kép, bár egyelőre nem is lettek a legszebbek, mert a csokimázas dolgot még gyakorolnom kell, de hátha jövőre már tökéletesen sikerül. :) Bár az idén már nem hiszem, hogy bármelyikőtök nekiállna, de azért remélem, hogy elmentitek a receptet és jövőre elkészítitek! 

Kalória (15 gramm+csoki adagokhoz):  
Mákos:
395,979 kcal/100 g
Szénhidrát: 35,148 
Zsír: 24,592
Fehérje: 4,926

Diós:
409,191 kcal/100 g
Szénhidrát: 40,102 
Zsír: 23,930
Fehérje: 7,807

Mandulás:
401,3 kcal/100 g
Szénhidrát: 36,25 
Zsír: 3,68
Fehérje: 1,08

Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon. Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot! 

Megjegyzések