Citromnádas wok zöldségek kókusztejjel, kritharaki tésztával - vegán

  Sziasztok!


Első körben azzal kezdeném, hogy elnézést, hogy lassan két hónapja nem került a blogra semmi, de nem azért, mert nem érdekelt, hanem az egyéb teendőkkel ment el az idő. Mára egy olyan receptet hoztam nektek, ami rém egyszerű, gyorsan elkészül, nem kerül vagyonokba, ráadásul egy számomra még új fűszer, a citromnád is belekerült.



Az egész úgy kezdődött, hogy a Csipkerózsa Vitamin Centrum facebook oldalán megláttam, hogy van ez a citromnád nevű fűszer, amiről még életemben nem hallottam. Már első utánanézésre olyan jónak tűnt, így gyorsan szóltam is a szomszédasszonynak (mivel ő a "dílerem", mert ott dolgozik), hogy az őrölt citromnádból legyen szíves hozni nekem este egy csomaggal - meg füstsót, mert pont fogyóban van a füstölt sóm - kíváncsi vagyok, lesz-e különbség.


Ajándékba kaptam tőle "rendes"-  tehát nem őrölt - citromnádat is, viszont azt hamar el kell használni (vagy lefagyasztani, szóval egy része a fagyóban landolt), így másnap el is készült az első étel vele.


Hozzávalók:

  • 450 g (1 csomag) Tesco oriental style vegetable mix
  • 30 g napraforgó étolaj
  • 1,5 dl kókuszital (nem a konzerves kókusztej, a dobozos)
  • 5 g sörélesztőpehely
  • 1,5 g fokagymapor
  • 1,5 g vöröshagymapor
  • 1 g garam masala
  • 1 g curry por
  • 5 g konyhasó
  • 2 g asafoetida (hing/ördöggyökér)
  • 1 vastagabb rúd citromnád
  • plusz külön megfőzöm a kritharaki tésztát, amíg elkészülnek a zöldségekkel


Elkészítés:
Nagyon egyszerű, és viszonylag hamar el lehet készíteni, szóval akár rohanós napokra is tökéletes választás lehet. Első körben egy nagy serpenyőben vagy wokban felforrósítom az olajat, majd beleöntöm a zöldségkeveréket és egy kicsit pirítom. Ha már szép színe van, felöntöm a kókusztejjel és a fűszereket és a sörélesztőpelyhet is hozzáadom, és jó alaposan elkeverem. Ennél a pontnál felteszem főni a tésztát is, így kb egyszerre lesznek kész. Amikor a tészta megfőtt, leöntöm róla a vizet, majd a zöldségeket is leveszem a tűzről (vagy sütőlapról, ha valaki azt használ). És ezután már lehet is tálalni és fogyasztani!

Ha nagyon őszinte akarok lenni, én sosem szerettem (vagyis inkább soha nem is voltam hajlandó megkóstolni jóformán)) az "ilyen" kajákat, de amióta elhagytam a húst és először megízleltem, azóta nagy kedvenc lett, mert nagyo njól variálható a zöldségek és a fűszerek, de a tészta/rizs tekintetében is! :)

Kalória (zöldségek):                                Kalória (kifőtt tészta):
75,491 kcal/100 g                                    133 kcal/100 g
Fehérje: 0,558
Szénhidrát: 4,029
Zsír: 5,136

Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon. Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot! 

Megjegyzések