Nemsonka - avagy létezik húsvét hús nélkül is

 Sziasztok!


Pár napja láttam Barb's Kitchen oldalán ezt a receptet, és annyira birizgálta a fantáziámat, hogy végül úgy döntöttem tegnap, hogy nekiállok. Természetesen az eredetei recept - mint mindig, most is csak inspirációként lett használva. És mint mindig, most is mindent grammokban mértem, számomra könnyebb így, mint csészében/kanálban, és ezért is gondoltam, hogy ha igény van rá (volt), akkor szánok neki egy külön bejegyzést itt a blogon is. Na de nem is húzom tovább az időt, fogadjátok szeretettel a receptet!

Hozzávalók:
  • 500 ml víz
  • 250 g (1 konzerv) vörös kidney bab
  • 60 g étolaj
  • 10 g konyhasó
  • 5 g fűszerpaprika
  • 2 g fokhagymagranulátum
  • 2 g vöröshagymapor
  • 10 g sörélesztőpehely
  • 2 g feketebors
  • 1 g szárított kakukkfű
  • 10 g folyékony füst
  • 150 g búzasikér
  • 250 g liszt


Elkészítés:
Nos, természetesen már későn jutott eszembe, hogy nem lesz elég a sikér, de úgy voltam, vele, hogy hátha jó lesz az liszttel is.... - SPOILER: Annyira jó lett, hogy végül nem került mindkét adag a páclébe, csak az egyik, mert a másikat már tegnap megkezdtem és annyira baromi finom lett, hogy tegnap vacsira, ma ebédre, sőt, ma vacsira is azt ettem és hát izé.... majdnem a fele el is fogyott már... :D

Szóval... A sikéren és a liszten kívül mindent egy tálba tettem és - jó robotgép híján - botmixerrel szétcsapattam, majd első körben a sikért adagoltam bele kanalanként, jól átgyúrtam, majd a lisztet is beleadagoltam kanalanként és folyamatosan gyúrtam. Biztos vagyok benne amúgy, hogy sikérrel még jobb állag érhető el, de azt kell mondanom, hogy nekem így is nagyon bejön! Szóval amikor szép homogén masszát kaptam, két részre szedem, alaposan alufóliába csavarom, és másfél órán át gőzölöm.


Jogos lehet a kérdés, hogy ha nincsen megfelelő edényünk, hogyan lehet megoldani a gőzölést Nos, én úgy oldottam meg, hogy egy nagyobb fazékba tettem vizet, beletettem egy régi, már nem használatos kávéfőző alját, rá egy tányért, arra meg a z alufóliába tekert masszát, majd az edényre a fedőt. Nem annyira bonyolult amúgy, mint ahogy olvasva tűnik.


Miután a gőzöléssel megvagyok, kicsomagolom és sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd 200 fokon, légkeverésen 15-15 percig sütöm mindkét oldalát. Ezután megvárom, hogy kihűljön és. sonkahálóba teszem vagy körbetekerem. Ezután pedig jöhet a pác.

Hozzávalók a páchoz:
  • 3 l víz
  • 15 g cukor
  • 15 g konyhasó
  • 1 g szárított koriander
  • 1 g szárított lestyán
  • 1 g oregánó
  • 1 g kakukkfű
  • 1 g majoránna
  • 10 szem szárított babérlevél
  • 10 g ételízesítő
  • 15 g almaecet
  • 5 g folyékony füst
  • 10 g szójaszósz


Mint feljebb írtam, az egyiknek nekiestem még este, így azt nem is tettem a páclébe, de a másikat szépen beletettem. Előbbi tényleg nagyon finom így magában is, szóval biztos vagyok benne, hogy fogom még újra elkészíteni - csak fele adagban. Utóbbi pedig ment a pácba, és már tűkön ülök, hogy milyen lesz, alig várom hogy hétfőn megkóstoljam. - Igény esetén természetesen lesz frissítve ez a poszt, ezt kérlek jelezzétek, ha szeretnétek!

Ma nemtojásos (csicserilisztes) nokedlit csináltam ecetes salátával, amihez annyira jó ötletnek tűnt ez a nemsonka, és azt kell mondanom, hogy tényleg az volt! :P


Kalória:

183,156 kcal/100 g
Fehérje: 13,039 
Szénhidrát: 19,486
Zsír: 5,357 


UPDATE!:


Nos, ma végre eljött az a pillanat is, hogy a nemsonka kikerüljön a pácból. Őszintén szólva egy kicsit tartottam tőle, hogy túlságosan is fűszeres lesz, mivel a pácba került: 15 g cukor, 15 g só, 1 g koriander, kb 10 szem egész babérlevél, 10 g ételízesítő, 15 g almaecet, 1 g majoránna, 1 g kakukkfű, 1 g oregánó, 5 g folyékony füst, 10 g szójaszósz és 1 g lestyán - mindez 3 liter vízbe, amit először felfőztem, majd kihűtöttem és így ment bele a nemsonka.


Ezután betettem a hűtőbe és 2 nappal később vettem ki. Mint már írtam, tartottam tőle, hogy iszonyatosan fűszeres lesz, ám nagy meglepetésemre még egy kis sót is elbírt - habár a férjem szerint eléggé fűszeres lett így is.


Meg kell mondanom, hogy bár ízlett, nekem a pác nélküli verzió egy picit jobban bejött. Úgy is mondhatnám, hogy ennek kicsit "szivacsosabb" lett az állaga, a másik viszont pont amiatt tetszik jobban, hogy az állaga tömörebb, illetve az kicsit fűszeresebb, de kenyérrel/kenyéren pont optimális számomra. Ma egyébként tofutojást is ettem mellé - ezt láthatjátok a tányér felső részén, ami bár finom lett, az állaga még nem tökéletes, szóval róla akkor ejtek több szót, ha eltalálom az optimális arányt. 

Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon. Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot! 


Megjegyzések