Sziasztok!
Többször próbáltam már szejtánt csinálni, de nekem valahogy sosem jött össze. Így aztán a nagy adag búzasikért másra használtam, de tegnap este láttam egy nagyon frankó receptet egy vegán csoportban. Ezért gondoltam, adok még egy esélyt, hátha jó lesz, viszont bögrében voltak megadva a súlyok, amit nem szeretek, így én grammra mértem mindent. Az eredetinél szebb volt a szejtán állaga, textúrája, viszont őszintén, ez is nagyon finom lett! Mire kihűlt, kb a negyedét elmajszolgattam! :D
Hozzávalók a szejtánhoz:
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálba teszem, és jól összekeverem, átgyúrom többször is, mígnem homogén, egynemű tésztát kapok belőle. Ezután 50-60 percen át párolom. Én ezt úgy szoktam megoldani pároló híján, hogy vizet forralok a vízforralóval (milyen meglepő, hogy azzal! :) ) és egy nagyméretű edénybe teszem egy régi kávéfőző alsó részét (abba is szoktam vizet tenni, hogy fel ne boruljon), arra teszek egy kistányért, és arra a celofánba alaposan bebugyolált szejtánt, majd ráteszem a fedőt is és kis lángon párolom.
Amikor letelt az idő, akkor kiemelem és egy tányérra teszem a szejtánt, majd óvatosan kicsomagolom és várok, hogy kihűljön, utána pedig széttépkedem. (Aki szebben akarja, vagy más kajához használná, természetesen szépen, szabályosan fel is vághatja inkább). Ezután pedig ízlés szerint lehet megcsinálni belőle szinte bármilyen ételt, én most régi nagy kedvencemet, brassóit csináltam sütőben sült hasábkrumplival.
Hozzávalók a brassóihoz:
Elkészítés:
Igazából semmi extra, a kókuszzsíron megpirítom a szejtánt, aztán hozzáadom a borsót és felöntöm a vízzel, fűszerezem, és addig főzőm, míg a borsó meg nem puhul. Ha kell még, teszek bele vizet, de a végére csak nagyon kevés szaftot hagyok. Amíg a brassói készül, sütőben sütök krumplit, persze ezt lehet olajban vagy kókuszzsírban is, de én már nagyon régóta sütőben készítem ezeket. Aztán szépen egymás mellé teszem a krumplit és a brassóit, és jól megeszem! :)
Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot!
Többször próbáltam már szejtánt csinálni, de nekem valahogy sosem jött össze. Így aztán a nagy adag búzasikért másra használtam, de tegnap este láttam egy nagyon frankó receptet egy vegán csoportban. Ezért gondoltam, adok még egy esélyt, hátha jó lesz, viszont bögrében voltak megadva a súlyok, amit nem szeretek, így én grammra mértem mindent. Az eredetinél szebb volt a szejtán állaga, textúrája, viszont őszintén, ez is nagyon finom lett! Mire kihűlt, kb a negyedét elmajszolgattam! :D
Hozzávalók a szejtánhoz:
- 60 g sikér
- 30 g liszt
- 1 g fokhagymapor
- 4 g só
- 6 g olaj
- 125 g víz
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálba teszem, és jól összekeverem, átgyúrom többször is, mígnem homogén, egynemű tésztát kapok belőle. Ezután 50-60 percen át párolom. Én ezt úgy szoktam megoldani pároló híján, hogy vizet forralok a vízforralóval (milyen meglepő, hogy azzal! :) ) és egy nagyméretű edénybe teszem egy régi kávéfőző alsó részét (abba is szoktam vizet tenni, hogy fel ne boruljon), arra teszek egy kistányért, és arra a celofánba alaposan bebugyolált szejtánt, majd ráteszem a fedőt is és kis lángon párolom.
Amikor letelt az idő, akkor kiemelem és egy tányérra teszem a szejtánt, majd óvatosan kicsomagolom és várok, hogy kihűljön, utána pedig széttépkedem. (Aki szebben akarja, vagy más kajához használná, természetesen szépen, szabályosan fel is vághatja inkább). Ezután pedig ízlés szerint lehet megcsinálni belőle szinte bármilyen ételt, én most régi nagy kedvencemet, brassóit csináltam sütőben sült hasábkrumplival.
Hozzávalók a brassóihoz:
- 130 g szejtán
- 100 g zöldborsó
- 30 g kókuszzsír
- 4 g só
- 0,5 g bors
- 1 g fokhagymapor
- 2 g paprika
- 1 dl víz
Elkészítés:
Igazából semmi extra, a kókuszzsíron megpirítom a szejtánt, aztán hozzáadom a borsót és felöntöm a vízzel, fűszerezem, és addig főzőm, míg a borsó meg nem puhul. Ha kell még, teszek bele vizet, de a végére csak nagyon kevés szaftot hagyok. Amíg a brassói készül, sütőben sütök krumplit, persze ezt lehet olajban vagy kókuszzsírban is, de én már nagyon régóta sütőben készítem ezeket. Aztán szépen egymás mellé teszem a krumplit és a brassóit, és jól megeszem! :)
Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése