Sziasztok!
Nem egy teljesen saját recept, de megint átalakítottam, és valószínűleg semmi újat nem találtam fel, de annyian írtátok, hogy legyen recept, hogy végül bejegyzés születik belőle. (Mert egyszerűbb ezt a linket másolgassam, mint a komplett szöveget... :) ) Most is a bejegyzés végén lesz az eredeti recept, amiből kiindultam és amit átalakítottam. Előre leszögezem, hogy tudom, hogy olyan, mintha megégtek volna szegény kiflik, de nem égtek meg, ízre sem, csak a csicsericuccos szmötyi miatt néznek ki, amit a tetejükre kentem. :) Na de nem is húzom az időt, nézzük!
Nem egy bonyolult dolog amúgy, annyi, hogy kicsit időigényesebb, mert kétszer kell félretenni fél órát kelni, de ezekkel én nem nagyon szoktam foglalkozni, mert abban az időben lehet mást is csinálni! :)
Hozzávalók:
+ a tetejére:
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom egy tálba és hozzáadom a lisztet és 3 evőkanálnyit a lisztből. A rizstejet megmelegítem (inkább csak langyos legyen), és beleöntöm az előbb említett tálba. Jól összekeverem, lehetőleg csomómentes legyen, és félreteszem 5 percre, majd hozzáadom a sót, az olvasztott Rama-t és a lisztet is elkezdem szépen adagonként hozzádolgozni. Én simán kézzel kevergettem, és szerintem ez egyszerűbb is, mint az eredeti receptben említett fakanállal való kevergetés. Ezután jól összegyúrom, majd letakarom és meleg helyen kelni hagyom kb. 30 percig.
Ezután 8, nagyjából egyenlő részre felosztom és gömbalakot formázok belőlük, amiket pedig henger alakúra nyújtok. Sűtőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket és újabb kb. 30 percig kelesztem őket meleg helyen. Ha ez is megvan, előmelegítem a sütőt 180-200 fokra (sütő függő) és lekenem a csicseriborsós-vizes-kurkumás-fekete sós keverékkel a kiflik tetejét (ettől lettek olyanok, mintha megégtek volna, de tényleg nincs égett ízük!) és ízlés szerint megszórom a tetejüket magokkal, én most szezámmagot, mákot és sörélesztő pelyhet használtam. Ekkor pedig mehet a sütőbe, én 10 perc után átforgattam őket, a tepsit is meg szoktam forgatni, és további kb 10 percig sütöttem. Mivel 10 percnél nagyon sötétnek tűnt, meg is ijedtem, de egyet kettévágtam, és belül még nyers volt, így inkább csak átforgattam őket és utána azt a kettévágott darabot figyelgettem. A sütése szerintem tényleg sütő-függő, ki kell tapasztalni. Én is legközelebb megpróbálom a 180 fokot a 200 helyett, bár a látványért kárpótolt az íz! :)
Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot!
Eredeti recept, amiből kiindultam
Nem egy teljesen saját recept, de megint átalakítottam, és valószínűleg semmi újat nem találtam fel, de annyian írtátok, hogy legyen recept, hogy végül bejegyzés születik belőle. (Mert egyszerűbb ezt a linket másolgassam, mint a komplett szöveget... :) ) Most is a bejegyzés végén lesz az eredeti recept, amiből kiindultam és amit átalakítottam. Előre leszögezem, hogy tudom, hogy olyan, mintha megégtek volna szegény kiflik, de nem égtek meg, ízre sem, csak a csicsericuccos szmötyi miatt néznek ki, amit a tetejükre kentem. :) Na de nem is húzom az időt, nézzük!
Nem egy bonyolult dolog amúgy, annyi, hogy kicsit időigényesebb, mert kétszer kell félretenni fél órát kelni, de ezekkel én nem nagyon szoktam foglalkozni, mert abban az időben lehet mást is csinálni! :)
Hozzávalók:
- 360 g liszt
- 20 g élsztő
- 6 g só
- 10 g barna cukor
- 80 g laktózmentes Rama (vegán)
- 1,5 dl rizstej
+ a tetejére:
- 3 g csicseriborsó liszt
- 15 ml víz
- egy csipetnyi kurkuma
- 0,5 g fekete só
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom egy tálba és hozzáadom a lisztet és 3 evőkanálnyit a lisztből. A rizstejet megmelegítem (inkább csak langyos legyen), és beleöntöm az előbb említett tálba. Jól összekeverem, lehetőleg csomómentes legyen, és félreteszem 5 percre, majd hozzáadom a sót, az olvasztott Rama-t és a lisztet is elkezdem szépen adagonként hozzádolgozni. Én simán kézzel kevergettem, és szerintem ez egyszerűbb is, mint az eredeti receptben említett fakanállal való kevergetés. Ezután jól összegyúrom, majd letakarom és meleg helyen kelni hagyom kb. 30 percig.
Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése