Tofukörözött, cukkinisajt, répa-burisajt és sárgaborsó szendvicsfeltét (vegán receptek)

Sziasztok!

Ez most egy kicsit hosszabb lélegzetvételű bejegyzés lesz 4 recepttel, és előre leszögezem, hogy nem én találtam fel őket, csak kicsit átszabtam és ezt osztom meg veletek a blogon. A bejegyzés végén pedig ott lesznek az eredeti linkek is, ahol én láttam. ;)

Tofukörözött:
Hozzávalók:
  • 1 csomag Lunter tofu (natúr)
  •  50 ml zabtej (én a DM barista zabitalt használtam)
  • 1 g fűszerpaprika
  • 1 g fokhagymapor
  •  1 g vöröshagymapor
  • 5 g gulyáskrém
  • 2 g só
  • 0,5 g bors
  • 0,5 g kömény
  • 2 g barnacukor


Elkészítés:
Nem nehéz és nem is valami időigényes, lényegében kinyomkodtam a tofuból a nedvességet, és az összes hozzávalóval együtt aprítóba tettem, krémes állagúra csináltam meg, és beleraktam egy dobozba és egy napra a hűtőbe tettem, hogy jól összeérjenek az ízek. Érdemes közben kóstolgatni amúgy, mert nekem egy kicsikét sós lett, de ez nyilván függ attól is, milyen sót használunk (én most másfélét kaptam, mint amit venni szoktunk, és kicsit erőteljesebb).


Cukkinisajt:
Hozzávalók:
  • 150 g főtt cukkini
  • 25 g agaragar por
  • 100 ml rizstej
  • 5 ml citromlé
  • 10 g kókuszzsír
  • 10 g sörélesztő pehely
  • 0, 5 g fűszerpaprika
  • 5 g só
  • 2 g vöröshagymapor
  • 2 g fokhagymapor


Elkészítés:
A meghámozott, felszeletelt cukkinit sós vízben megfőzöm és leöntöm a levét. Ezután hozzáadom az összetevőket az agaragar kivételével és botmixerrel homogén állagúra csinálom. Visszateszem a tűzre, majd elkezdem adagolni az agaragart apránként és közben folyamatosan kevergetem. Jő sűrű, már-már gumiszerű masszává kell összeállni, és ezután egy olajjal vékonyan kikent tálba/szilikonformába teszem. Én egy napot vártam vele, mire ilyen lett. Egyébként nagyon finom, tényleg sajtra hasonlít az íze és ha hiszitek, ha nem, még a macskámnak is ízlik! :D



Répa-burisajt:
Hozzávalók:
  • 500 g főtt burgonya
  • 130 g főtt répa
  • 150 ml víz (lehet, hogy 100 is elég, függ attól is, milyen a krumpli)
  • 100 g étolaj (én legközelebb 50-60 ml-t fogok csak használni)
  •  5 g só
  • 20 g  citromlé
  • 10 g mustár
  • 15 g sörélesztő pehely
  • 3 g vöröshagymapor
  • 3 g fokhagymapor
  • 5 g fűszerpaprika
  • 30 g agaragar por




Elkészítés:
Szinte ugyanaz, mint az előző, megfőzöm a megtisztított krumplit és répát, leöntöm róla a vizet és hozzáadom a száraz hozzávalókat, majd botmixerrel elkezdem összedolgozni úgy, hogy apránként adom hozzá a vizet és az olajat. Ha egyneművé vált, visszateszem a tűzre és melegíteni kezdem, közben folyamatos kevergetés mellett adagolom bele az agaragart, és szintén megvárom, hogy sűrű masszává álljon össze. Ezután pedig szilikonformába vagy olajjal vékonyan kikent tálba teszem.


Sárgaborsó-szendvicsfeltét:
Hozzávalók:
  • 100 g nyers sárgaborsó
  • 65 g nyers sárgarépa
  • 2 g vöröshagymapor
  • 1 g fokhagymapor
  • 2 g só
  • 0,5 g bors
  • 1 g fűszerpaprika
  • 20-25 g kókuszzsír
  • 5 g útifű maghéj (natúr)
  • 1 g piros ételfesték (kihagyható)
+ egy üres konzerves doboz alj és tető nélkül


Elkészítés:

Számomra ez volt a legérdekesebb és legizgalmasabb, valamint a legnagyobb meglepetés is. A sárgaborsót és a megpucolt, felkockázott répát megfőzöm annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A főzővízből leöntök, de félreteszem, és elkezdem botmixerrel aprítani, közben beleteszem a többi hozzávalót és igény szerint adagolom bele vissza a főzővizet, de csak annyit, hogy ne legyen azért már híg. Ezután kell a konzervdoboz. Én levágtam az alját is és ahogy beleadagoltam a masszát, szépen visszanyomtam, majd alá tettem egy tányért és úgy tettem be a hűtőbe.



Reggel megcsináltam és este vettem ki, tehát kb 8-10 órát lehetett a hűtőben, mielőtt kinyomtam a konzervdobozból, majd szépen felszeleteltem és zárható dobozba tettem. (Mármint nem kulccsal zárható, hanem tetővel fedett... :) )


Picikét sós lett ez is, de tényleg csak arra tudok gondolni, hogy az új só miatt, szóval érdemes közben kóstolgatni! Egyébként zseniális! Nagyon örülök, hogy ráleltem erre a receptre, mert tényleg mindig a felvágott a nagy hiányérzet nálam. Szerintem érdemes tenni egy próbát vele, akár kisebb mennyiségben is. Az eredeti recept 200 g sárgaborsót írt, én így is annak a felét csináltam, de egy főre még ennek a fele is elég szerintem. :)


Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot! 
 
Receptek forrása:

Megjegyzések