Sziasztok!
Már jó néhány alkalommal készítettem húsmentes rakott krumplit, mindig kicsit változatban, sokszor tojás helyett főtt fekete sóval ízesített, répával (úgy is nagyon finom egyébként), szójakolbásszal is próbáltam már, de Ircsi barátnőm gabonakolbászos-gombás-gulyáskrémes variációja is finom volt. Viszont valahogy tegnap reggel 5 után (mert ugye vasárnap reggel mi mással lehetnék elfoglalva az alvás helyett) bekattant, hogy pontosan így kell elkészítenem.
Még januárban csináltam vegán "tojás" salátát, és most is
ez volt az alapötlet a tojás/fekete sós répa helyett. Tehát
elkészítettem a "tojást". Ez roppant egyszerű amúgy, 250 ml rizstejet és 4 g agar-agar port, 4 g
fekete sóval összefőzök úgy, hogy közben időnként megkevergetem kézi
habverővel. Ez kb 8-10 percet vesz igénybe. Utána formába öntöm.
Sajnos tojásformám nincs még (de már úton van :) ), így sima jégkocka formákba öntöttem, de lényegében mindegy is, hiszen rakottként úgysem látszik. A formákat hűtőbe teszem legalább 3-4 órára, és ha megdermedt, kiveszem a hűtőből, és a formákból is kinyomkodom.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tojás dermed a hűtőben, a meghámozott, vékony karikákra vágott krumplit pedig felteszem főni sós vízben. Amíg a krumpli fő, megcsinálom a "padlizsánbacont". A meghámozott padlizsánt kis kockákra vagdosom, beleteszem egy zárható dobozba, hozzáadom a fűszerpaprikát, a füstölt sót és a folyékony füstöt, végül az olajat is és lezárom, majd jól összerázom a dobozt. Ezután egy közepes méretű serpenyőt teszek a tűzhelyre, és ha felforrósodott, beleteszem a padlizsánt. Kb 10 percig pirítom, folyamatos kevergetés és forgatás mellett, majd félreteszem kicsit hűlni.
Ha a krumpli megfőtt, leöntöm róla a vizet, és félreteszem hűlni, addig vékonyabb szeletekre vágom a "tojásokat" és felszelem a tofut kb fél centi vastagra, és ketté vágom a tömböt, valamint lereszelem a növényi sajtot. Egy réteg krumplival kezdem a sort egy jénai edényben. A krumplira teszek vékonyan egy kis gulyáskrémet, amire teszek egy réteg tofut és "tojást", majd jön a következő réteg krumpli, és így tovább, amíg el nem fogy. Ezután a Creme Vegát elterítem a tetején, majd megszórom a padlizsánnal és végül a lereszelt növényi sajtot is eloszlatom a tetején. A jénai edény tetejével együtt kb 25-30 percre 180 fokos (nem előmelegített!) sütőbe teszem légkeveréses fokozaton, majd leveszem a tetejét és még 8-10 percig sütöm. Ezután pedig lehet tálalni, és falni!
Vegán szalonna ötlet innen.
Vegán tojás ötlete innen.
Már jó néhány alkalommal készítettem húsmentes rakott krumplit, mindig kicsit változatban, sokszor tojás helyett főtt fekete sóval ízesített, répával (úgy is nagyon finom egyébként), szójakolbásszal is próbáltam már, de Ircsi barátnőm gabonakolbászos-gombás-gulyáskrémes variációja is finom volt. Viszont valahogy tegnap reggel 5 után (mert ugye vasárnap reggel mi mással lehetnék elfoglalva az alvás helyett) bekattant, hogy pontosan így kell elkészítenem.
Sajnos tojásformám nincs még (de már úton van :) ), így sima jégkocka formákba öntöttem, de lényegében mindegy is, hiszen rakottként úgysem látszik. A formákat hűtőbe teszem legalább 3-4 órára, és ha megdermedt, kiveszem a hűtőből, és a formákból is kinyomkodom.
Hozzávalók:
- vegán "tojás" (4 g agar-agar por, 250 ml rizstej és 4 g fekete só)
- kb fél kg főtt krumpli
- 1 csomag (180 g) tofu
- 30-40 g gulyáskrém
- 150 g Dr Oetker Creme Vega
- 100 g padlizsán
- 40 g extraszűz olivaolaj (ha nincs, a sima napraforgó étolajjal is jó)
- 3 g fűszerpaprika
- 4 g füstölt só
- 4 grammnyi folyékony füst
- 100 g növényi sajt
Elkészítés:
A tojás dermed a hűtőben, a meghámozott, vékony karikákra vágott krumplit pedig felteszem főni sós vízben. Amíg a krumpli fő, megcsinálom a "padlizsánbacont". A meghámozott padlizsánt kis kockákra vagdosom, beleteszem egy zárható dobozba, hozzáadom a fűszerpaprikát, a füstölt sót és a folyékony füstöt, végül az olajat is és lezárom, majd jól összerázom a dobozt. Ezután egy közepes méretű serpenyőt teszek a tűzhelyre, és ha felforrósodott, beleteszem a padlizsánt. Kb 10 percig pirítom, folyamatos kevergetés és forgatás mellett, majd félreteszem kicsit hűlni.
Ha a krumpli megfőtt, leöntöm róla a vizet, és félreteszem hűlni, addig vékonyabb szeletekre vágom a "tojásokat" és felszelem a tofut kb fél centi vastagra, és ketté vágom a tömböt, valamint lereszelem a növényi sajtot. Egy réteg krumplival kezdem a sort egy jénai edényben. A krumplira teszek vékonyan egy kis gulyáskrémet, amire teszek egy réteg tofut és "tojást", majd jön a következő réteg krumpli, és így tovább, amíg el nem fogy. Ezután a Creme Vegát elterítem a tetején, majd megszórom a padlizsánnal és végül a lereszelt növényi sajtot is eloszlatom a tetején. A jénai edény tetejével együtt kb 25-30 percre 180 fokos (nem előmelegített!) sütőbe teszem légkeveréses fokozaton, majd leveszem a tetejét és még 8-10 percig sütöm. Ezután pedig lehet tálalni, és falni!
Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot!
Vegán szalonna ötlet innen.
Vegán tojás ötlete innen.
VálaszTörlésEz aztán a kreativitás! 😊
Aranyos vagy, de igazából mindig szerettem magam is összerakni a kajákat, szóval nekem ez normális. Nem is tudom, néha úgy tekintek ezekre, hogy amolyan Isten adta tehetség-féle. :)
Törlés