Vegán "kolbász"

Sziasztok!

Még pár hete csináltam ezt a vegán "kolbász"-t. Nem vagyok oda ezért a névért (ahogy a hurka és minden más esetében is így látom), viszont egyelőre nincs rá jobb szó... de akkor hívjuk mondjuk szendvicsfeltétnek. Lehet, hogy már írtam, de tényleg mindig az volt a bajom a hús elhagyásával, hogy mit fogok a szendvicsbe/kenyérre tenni. Most itt lehet mondani, hogy lekvárt, vagy mogyoróvajat, mogyorókrémet, stb, de valahogy nálam reggelire kávé, tízóraira pedig már valami sós.

 

Na szóval ahogy telt az idő, rájöttem, hogy nem feltétlenül kell a drága csomagolt felvágottakat megvenni, mert találtam alternatívákat, amiket itthon is meg tudok csinálni. Ilyen volt ez is!
Ez a második vagy talán harmadik adag volt, és megmondom őszintén, hogy ez ízlett a legjobban, de lehet, hogy még lesz ennél jobb is. Ha így lesz, azt is közzéteszem, hogy ne csak én élvezhessem. :)

Hozzávalók:
  • 40 g csicseriborsó (konzerv/főtt)
  • 40 g víz
  • 2 ml citromlé
  • 2 g fűszerpaprika
  • 1 g vöröshagyma por
  • 10 g sörélesztő pehely
  • 4 g olívaolaj
  • 1 g konyhasó
  • 70 g búzasikér
  • 20 g tahini (szezámkrém)

  • - sütőzacskó, lezáróval együtt (vagy cérna)
  • - ha van, párolóedény (ha nincs, simán meg lehet főzni, én így szoktam)
  • - pácoláshoz 1 ek folyékony füst és/vagy 1 kávéskanál BBQ fűszerkeverék

Elkészítés:
Első körben, ha nincs bolti, akkor elkészítem a tahinit, ami lényegében szezámmag pirítva és őrölve, egy kis (oliva)olajjal, jól elkeverve. A sikér kivételével mindent a turmixba teszek és összedolgozom. Ezután tálba teszem és hozzáadom a sikért is, majd nagyon alaposan összedolgozom. Ha kell, akkor lehet bele még tenni sikért vagy vizet az állag javítására, de nekem így, pont ennyi mennyiséggel jó lett, gyúrható, nem ragacsos masszát kell kapni.

Ez volt az egyszerűbb része, bár innentől sem lesz annyira bonyolult. Én most nem is pácoltam, de így is finom egyébként. Szóval ezt a mennyiséget én két részre osztottem csak, mivel egyedül eszem, ezért inkább többször kisebb mennyiséget csinálok belőle. Tehát megfelezem és kis kolbászt sodrok belőlük. Én egy darab sütőzacskóba tettem a kettőt úgy, hogy beletettem az egyiket, csomót kötöttem a sütőzacskóra, majd beletettem a másikat, végül a gyári záróval zártam le a fóliát. Mivel nincs párolóedényem, én csak simán az edénybe, forrásban lévő vízbe tettem, lefedve és kb 80 percig főztem, többször ellenőrizve, hogy nem kell-e még bele víz, illetve néhányszor meg is forgattam a vízben.Ezután ki kell venni, kicsomagolni a celofánból és megvárni, míg kihűl. Ebben az állapotban is lehet fogyasztani, de pácolni is lehet, ha már kihűlt. Folyékony füst és víz keverékéből, igyény szerint BBQ fűszerrel ízesített keverékben kell megforgatni a "kolbászkákat", majd megvárni, hogy megszáradjanak, és ezt megismételni, igény esetén akár többször is. Ha megszáradt, kész is, mehet a szendvicsbe, kenyérre.


Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot! 

Eredeti recept itt.

Megjegyzések