Sziasztok!
Már idejét sem tudom, mióta készültem rá, hogy megcsináljam a vegán hurkát. Zsófi mondta még régebben, amikor szinte szóba sem jöhetett, hogy valaha is egyáltalán megkóstoljam a gombát, de azért vettem egy konzervet, hogy ha egyszer mégis meggondolnám magam, legyen mihez nyúlni.... szóval akkor mondta, hogy a vega (meg a vegán) hurkába is kell, és ez ismerkedési alapnak jó lenne. Azóta már ismerkedtem vele, csináltam belőle gombapörköltet, és bár nem mondom, nem rossz, de még nem vagyunk annyira jóban, hogy ilyen formában fogyasszam. (oké, őszinte leszek, az állagával nem vagyok kibékülve, az első falat pörinél az hasított belém, hogy akkor én ezt most szépen kiköpöm... de nem tettem, és nem haltam bele! ;) )
Aztán ebbe a receptbe és ezt szabtam át egy kicsit. Mert általában ha látok egy képet, vagy komplett receptet, úgyis mindig kicsit alakítgatok rajta a saját ízlésem, illetve aszerint, hogy éppen mi van itthon. Mert ugye milyen rossz a vegetáriánus élet, hogy csak füvön és fényen lehet élni... Ja nem! :)
Hozzávalók:
Elkészítés:
Megfőzöm a rizst, közben a kókuszzsíron megpirítom a megpucolt, apróra kockázott hagymát és a kicsire vagdosott gombát.Ha ez megvan, a rizs kivételével mindent egy tálba teszek és összekeverem, majd elkezdem hozzáadni a rizst. Ha esetleg túl száraznak érzi az ember, lehet hozzá még kókuszolajat tenni, de nekem ezekkel a mennyiségekkel pont jó lett az állaga.Még sosem próbáltam rizspapírral semmit, hogy őszinte legyek. A recept műbelet írt, de hát miért is lenne ilyesmim itthon, így gondoltam a rizspapír pont jó lesz. Tehát négy részre osztottam a tál tartalmát, és elosztottam a négy, benedvesített rizspapíron, majd feltekertem. Nem lett egyforma a méretük, szerintem a súlyuk sem, viszont nem baj, mert így aki kevesebbet eszik, annak elég a kisebb, aki többet, annak pedig ott a nagyobb. Ízre szerintem nagyon jó, még így is, hogy "bebugyoláltam" a rizspapírba, de legközelebb lehet, hogy mondjuk fél rizspapírra teszek ugyanennyit, vagy egész rizspapírra többet. Egyébként nekem meglepően ízlett, sokkal jobb volt, mint amit vártam, ráadásul a gomba sem "tolakodó". Természetesen lehet még fűszerezni, mindenből más mennyiséget tenni, ahogy épp kívánjuk, de én legközelebb is hasonlóképpen csinálom, maximum már picit több gombával. ;)
Már idejét sem tudom, mióta készültem rá, hogy megcsináljam a vegán hurkát. Zsófi mondta még régebben, amikor szinte szóba sem jöhetett, hogy valaha is egyáltalán megkóstoljam a gombát, de azért vettem egy konzervet, hogy ha egyszer mégis meggondolnám magam, legyen mihez nyúlni.... szóval akkor mondta, hogy a vega (meg a vegán) hurkába is kell, és ez ismerkedési alapnak jó lenne. Azóta már ismerkedtem vele, csináltam belőle gombapörköltet, és bár nem mondom, nem rossz, de még nem vagyunk annyira jóban, hogy ilyen formában fogyasszam. (oké, őszinte leszek, az állagával nem vagyok kibékülve, az első falat pörinél az hasított belém, hogy akkor én ezt most szépen kiköpöm... de nem tettem, és nem haltam bele! ;) )
Aztán ebbe a receptbe és ezt szabtam át egy kicsit. Mert általában ha látok egy képet, vagy komplett receptet, úgyis mindig kicsit alakítgatok rajta a saját ízlésem, illetve aszerint, hogy éppen mi van itthon. Mert ugye milyen rossz a vegetáriánus élet, hogy csak füvön és fényen lehet élni... Ja nem! :)
Hozzávalók:
- 300 g főtt fehér rizs
- 25 g kókuszzsír
- 150 g gomba (én konzerv csiperkét használtam, de szerintem mással is jó lenne)
- 30 g vöröshagyma
- 1 g fokhagymapor
- 20 g őrölt lenmag (én rendes lenmagot őröltem le kávédarálón)
- 8 g szezámmag
- 15 g napraforgómag
- ízlés szerint só
- rizspapír
Elkészítés:
Megfőzöm a rizst, közben a kókuszzsíron megpirítom a megpucolt, apróra kockázott hagymát és a kicsire vagdosott gombát.Ha ez megvan, a rizs kivételével mindent egy tálba teszek és összekeverem, majd elkezdem hozzáadni a rizst. Ha esetleg túl száraznak érzi az ember, lehet hozzá még kókuszolajat tenni, de nekem ezekkel a mennyiségekkel pont jó lett az állaga.Még sosem próbáltam rizspapírral semmit, hogy őszinte legyek. A recept műbelet írt, de hát miért is lenne ilyesmim itthon, így gondoltam a rizspapír pont jó lesz. Tehát négy részre osztottam a tál tartalmát, és elosztottam a négy, benedvesített rizspapíron, majd feltekertem. Nem lett egyforma a méretük, szerintem a súlyuk sem, viszont nem baj, mert így aki kevesebbet eszik, annak elég a kisebb, aki többet, annak pedig ott a nagyobb. Ízre szerintem nagyon jó, még így is, hogy "bebugyoláltam" a rizspapírba, de legközelebb lehet, hogy mondjuk fél rizspapírra teszek ugyanennyit, vagy egész rizspapírra többet. Egyébként nekem meglepően ízlett, sokkal jobb volt, mint amit vártam, ráadásul a gomba sem "tolakodó". Természetesen lehet még fűszerezni, mindenből más mennyiséget tenni, ahogy épp kívánjuk, de én legközelebb is hasonlóképpen csinálom, maximum már picit több gombával. ;)
Je, nincs benne majoranna.
VálaszTörlésNincs, de fel lehet vele dobni! ;)
Törlés