Sziasztok!
Tegnap reggel nekiálltam házi gabonakolbászt csinálni, amolyan szendvicsfeltét gyanánt. Bár volt egy kiindulási recept, nem volt itthon búzám, ezért inkább "Klausítottam" (meg amúgy is :P ).
Szóval elég nagy(nak tűnt) az adag, de nem éreztem úgy, hogy megfelelne szendvicsbe valónak, ezért két adagba szedtem. Az egyiket megfőztem, a másikat pedig betettem sütőbe, mindkettő kb. 40 percig volt ben. Amikor kivettem, akkor viszont arra jutottam, hogy a sütős - bár nem szendvicsbe - nagyon jó lesz, a főtt annyira nem jött be. Így hát azt is betoltam a sütőbe.
Szóval ez lett belőle, vagyis a rúd is finom volt, csak csúnya, így azt megettük magában tízóraira... :D És bár magában is finom, illetve biztosan jó lenne körettel is, mivel ahogy kiszedtem, szét is esett, úgy döntöttem, kilapítva sütöm meg, aztán maximum rakott valamiben darabokban sem lesz olyan csúnya...
Hozzávalók a gabonakolbászhoz:
Elkészítés:
A bulgurt, a pirított hajdinát, a kölest és a rizst megfőzöm, majd egy tálba öntöm őket és a kókuszzsír kivételével mindent hozzáadok és elkezdem összedolgozni, majd szép lassan, kis adagokban beledolgozom a kókuszzsírt is, és szépen elterítem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 200 fokon, légkeveréses üzemmódon kb 40 percig sütöm. Idő közben érdemes azért néha ránézni, félidőnél pedig megfordítani óvatosan.
Az enyém ilyen lett, néhány helyen megrepedt, de ettől még tényleg igazán ízletes, csak próbáltam eltakarni a csúfságát, ráadásul volt itthon egy padlizsánom, amit már illendő volt elhasználni. Ezért végül megint a rakott krumpli mellett döntöttem. Bár nemrég volt rakott krumpli, én nagyon szeretem (régen ez volt a kedvenc ételem), azért ez mégis más a "kolbász" miatt. Ráadásul most főtt répa került bele, amit fekete sóval ízesítve tettem tojáshoz hasonló ízűvé.
Hozzávalók a "padlizsánbacon"-höz:
Elkészítés:
Ahogyan az múltkor is írtam, ez nagyon egyszerű. A padlizsánt meghámozom (de van, amikor csak megmosom) és feldarabolom, majd egy közepes méretű, zárható dobozba teszem, és hozzáadom a többi dolgot, lezárom és jól összerázom. Egy nagyobb átmérőjű serpenyőt felmelegítek és jó 10-15 percig pirítom. Elég sötét lesz a paprika miatt (anélkül is finom amúgy, de én jobban szeretem így), viszont bármennyire is égettnek tűnik a képen, nem az. :)
Hozzávalók a rakott krumplihoz:
Elkészítés:
Ehhez ugye nem kell sok fantázia. Előveszek egy nagyobb jénait, beleteszek egy sor krumplit, megkenem vékonyan gulyáskrémmel, erre jön egy sor (nem mindenhová, krumplinként 6-8 db négybe vágott és felszelt) répa, amire fekete só kerül, de csak szépen óvatosan, hogy amennyire lehet, csak a répára jusson. Erre jön egy réteg feldarabolt gabonakolbi, amire egy újabb réteg krumpli, amire gulyáskrém, és így tovább, míg el nem fogy. A legfelső rétegen elkenem a Creme Vega-t, és azt megszórom a padlizsánnal.
Ebből a mennyiségből kb 4-5 adag jön ki, és amolyan tipikus "chokito" (ronda, de finom) kaja, de tényleg mesés az íze!
Tegnap reggel nekiálltam házi gabonakolbászt csinálni, amolyan szendvicsfeltét gyanánt. Bár volt egy kiindulási recept, nem volt itthon búzám, ezért inkább "Klausítottam" (meg amúgy is :P ).
Szóval ez lett belőle, vagyis a rúd is finom volt, csak csúnya, így azt megettük magában tízóraira... :D És bár magában is finom, illetve biztosan jó lenne körettel is, mivel ahogy kiszedtem, szét is esett, úgy döntöttem, kilapítva sütöm meg, aztán maximum rakott valamiben darabokban sem lesz olyan csúnya...
Hozzávalók a gabonakolbászhoz:
- 170 g főtt bulgur - (50 g volt nyersen)
- 50 g hajdina megpirítva (50 g nyers)
- 155 g köles (50 g volt nyersen)
- 255 g főtt rizs (nyersen nem tudom, mennyi volt)
- 2 g fokhagyma por
- 1 g vöröshagyma por
- 20 g lenmag vízbe áztatva
- 100 g kókuszzsír
- 15 fújásnyi folyékony füst
Elkészítés:
A bulgurt, a pirított hajdinát, a kölest és a rizst megfőzöm, majd egy tálba öntöm őket és a kókuszzsír kivételével mindent hozzáadok és elkezdem összedolgozni, majd szép lassan, kis adagokban beledolgozom a kókuszzsírt is, és szépen elterítem egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd 200 fokon, légkeveréses üzemmódon kb 40 percig sütöm. Idő közben érdemes azért néha ránézni, félidőnél pedig megfordítani óvatosan.
Az enyém ilyen lett, néhány helyen megrepedt, de ettől még tényleg igazán ízletes, csak próbáltam eltakarni a csúfságát, ráadásul volt itthon egy padlizsánom, amit már illendő volt elhasználni. Ezért végül megint a rakott krumpli mellett döntöttem. Bár nemrég volt rakott krumpli, én nagyon szeretem (régen ez volt a kedvenc ételem), azért ez mégis más a "kolbász" miatt. Ráadásul most főtt répa került bele, amit fekete sóval ízesítve tettem tojáshoz hasonló ízűvé.
Hozzávalók a "padlizsánbacon"-höz:
- 200 g nyers padlizsán
- 55 g extra szűz olívaolaj
- 25 g napraforgó étolaj
- 12 g folyékony füst
- 4 g só
- 5 g fűszerpaprika
Elkészítés:
Ahogyan az múltkor is írtam, ez nagyon egyszerű. A padlizsánt meghámozom (de van, amikor csak megmosom) és feldarabolom, majd egy közepes méretű, zárható dobozba teszem, és hozzáadom a többi dolgot, lezárom és jól összerázom. Egy nagyobb átmérőjű serpenyőt felmelegítek és jó 10-15 percig pirítom. Elég sötét lesz a paprika miatt (anélkül is finom amúgy, de én jobban szeretem így), viszont bármennyire is égettnek tűnik a képen, nem az. :)
Hozzávalók a rakott krumplihoz:
- kb 700 g főtt krumpli
- kb 130-150 g főtt répa
- fekete só (ez adja meg a tojáshoz hasonló ízt)
- 25 g gulyás krém (ez lehet több vagy kevesebb is, nekem ennyi pont elég)
- 1 doboz Creme Vega (ez is lehet természetesen más vegán tejföl is)
- az elkészített padlizsán
- az elkészített gabonakolbász kb fele (vagy fél adag, és akkor az egész :P )
Elkészítés:
Ehhez ugye nem kell sok fantázia. Előveszek egy nagyobb jénait, beleteszek egy sor krumplit, megkenem vékonyan gulyáskrémmel, erre jön egy sor (nem mindenhová, krumplinként 6-8 db négybe vágott és felszelt) répa, amire fekete só kerül, de csak szépen óvatosan, hogy amennyire lehet, csak a répára jusson. Erre jön egy réteg feldarabolt gabonakolbi, amire egy újabb réteg krumpli, amire gulyáskrém, és így tovább, míg el nem fogy. A legfelső rétegen elkenem a Creme Vega-t, és azt megszórom a padlizsánnal.
Ebből a mennyiségből kb 4-5 adag jön ki, és amolyan tipikus "chokito" (ronda, de finom) kaja, de tényleg mesés az íze!
Ha esetleg megcsináljátok, örömmel venném, ha megjelöltök benne, hogy lássam, akár facebookon, akár instagramon . Köszi, hogy elolvastátok, további szép napot!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése